MEDIA

 
Kleintje Cultuur – Elisabeth Donkers
   

"Als ik collages maak, voel ik me de rijkste mens van de wereld”
 

ZUIDHORN – Al haar hele leven is Elisabeth Donkers uit Zuidhorn bezig met het maken van collages. Iets wat op jonge leeftijd speels begon, is uiteindelijk doorontwikkeld tot echte kunst. Momenteel exposeert de collage-kunstenaar haar werken voor het eerst en wel Bij Roos in Zuidhorn. "Dit is de eerste keer dat ik met mijn eigen werken exposeer ”, vertelt Elisabeth, de eigenaresse van Collagestudio Made By Elisabeth. "Zo’n twee jaar geleden heb ik besloten om iets te willen doen met kunstcollages en dat ik nu mijn eerste expositie heb, is dan natuurlijk hartstikke mooi”.

Een belangrijk thema voor Elisabeth is "van niets iets maken”. Ze laat zich graag inspireren door mensen als Piet Hein Eek, die maakt tafels van houtafval. Bij Elisabeth worden afgedankte posters verscheurd om een nieuwe collage te laten ontstaan. Vroeger scheurde ze al plaatjes uit van Madonna en Michael Jackson en daar ontstonden dan heuse collages uit. "Tijdens mijn werk op een modeafdeling kwam ik hier opnieuw mee in aanraking”, glimlacht de collage-kunstenaar. "In tijdschriften ging ik opzoek naar de nieuwste trends, welke ik vervolgens uitknipte en op een vel papier plakte om er een sfeercollage van te maken. Dat vond ik eigenlijk het leukste van mijn werk”. Na haar werkzaamheden op de modeafdeling besloot Elisabeth verder te gaan met het maken van collages in opdracht van families en bedrijven. De laatste twee jaar is ze zich meer gaan richten op het maken van eigen werk. Zo maakte ze sindsdien diverse kunstcollages, waarbij ze gebruik maakte van foto’s, krantenknipsels, tijdschriften, verschillende soorten papier, verf en stiksels. "Als ik start met een collage dan heb ik een uitgangspunt en vanuit daar ontwikkel ik iets. Gaandeweg het proces ontstaat er dan eigenlijk een doel. Ik vind het heerlijk om daarmee bezig te zijn”, aldus Elisabeth. 
 

Inmiddels exposeert de collage-kunstenaar met haar eigen werken Bij Roos in Zuidhorn. Het is haar allereerste expositie en dat is niet zomaar tot stand gekomen. Elisabeth Donkers: "Vorig jaar september bedacht ik me: als ik 50 word, dan wil ik een expositie houden. Die gedachte dwaalde door mijn hoofd, precies 1975 dagen voordat ik 50 zou worden. 1975 is eveneens mijn geboortejaar én geluksgetal. Heel bijzonder! Vanuit mijn favoriete thema, cirkelen, ben ik toen begonnen om elke dag iets te maken”. Het thema cirkelen heeft de collage-kunstenaar niet voor niets gekozen. Ze werkt namelijk met dingen die steeds weer terug komen. "Als ik ergens begin, dan kom ik vaak ook weer bij dat punt terug. Hier krijg ik ook veel creatieve energie van”, aldus Elisabeth. 
 

Voor Elisabeth is het fantastisch om bezig te zijn met het maken van collages. Het liefst doet ze het wel 24 uur per dag! "Ik hoef eigenlijk niet eens te slapen, want ik heb genoeg energie om door te werken”, vertelt de collage-kunstenaar. Als ik ermee bezig ben, voel ik me de rijkste mens van de wereld. Ik voel de creatieve energie en heb veel inspiratie. Als ik naderhand naar mijn eigen werk kijk, heb ik een gevoel van verliefdheid. Dat voelt zo goed!” En ook bij dat punt komt het woord ‘cirkelen’ weer aan bod. Elisabeth Donkers is namelijk jarig op 14 februari, de dag van de liefde. "Liefde is een belangrijk gevoel voor mij en dat probeer ik zoveel mogelijk in mijn werken te stoppen”, gaat Elisabeth verder. "Gevoel, liefde en sfeer zijn drie kernwoorden in mijn collages. De sfeer van mijn werken sluit ook naadloos aan op de sfeer Bij Roos. Een perfecte locatie om hier te exposeren dus”.
 

Bij Roos komen ongeveer 25 kunstwerken van Elisabeth Donkers te hangen. De expositie is tijdens het weekend van 15 en 16 februari geopend van 11 tot 17 uur, tijdens het Open Huis van Bij Roos. Een dag eerder heeft de kunstenaar uit Zuidhorn haar eigen feestje met familie en vrienden. Ook in maart tijdens Atelierroute Lauwersland (kunstaanhuis.nl) is Bij Roos geopend. De expositie bestaat uit vele verschillende werken, waar eveneens de mooiste collage van Elisabeth te bewonderen is. "Dat is die van mijn oma”, vertelt de collage-kunstenaar. "Een collage met een foto van mijn grootmoeder, persoonlijke voorwerpen en een tekst uit mijn poëziealbum. Dat werk betekent heel veel voor mij”.


Uit: Streekkrant
Datum: 4 februari 2020
Door: Tim Lambeck
 

Online te lezen via:  

https://destreekkrant.nu/kleintje-cultuur-elisabeth-donkers/
Powered by webXpress